Voor de behandeling dient de hond, kat of het paard schoon en droog te zijn. Daarnaast is het belangrijk dat het niet kort voor de behandeling heeft getraind zodat het in zijn normale rusttoestand is.
Tevens is het raadzaam om in de eerste dagen na de behandeling geen belangrijke wedstrijd of training gepland te hebben in verband met een eventueel aangepast trainingsadvies. Verdere opbouw van de training wordt aangepast aan de omstandigheden en het niveau van de combinatie.
Ik bekijk per dier welke behandelvorm geschikt is. Afhankelijk van de gevonden blokkades en beperkingen maak ik een behandelplan en bekijk ik welke technieken gebruikt kunnen worden. Ik stel hierin mijn osteopatische visie voorop en zal altijd van hieruit mijn behandeling inzetten.
Ik gebruik manuele technieken. Dit zijn zachte technieken of manipulaties. Er komen geen hulpmiddelen (zoals hamers) aan te pas. Ik gebruik enkel in sommige gevallen dunne droge (accupunctuur) naaldjes voor dry needling mocht dit nodig en bruikbaar zijn. De meeste dieren accepteren de technieken over het algemeen zonder problemen.
Soms zijn er 3 behandelingen nodig om tot het gewenste resultaat te komen. In een aantal gevallen kan 1 behandeling al voldoende zijn. Vaak adviseer ik een preventief behandelschema aan te houden. Afhankelijk van de belasting van het dier kan dit 1 tot 4 keer per jaar zijn. Een behandeling kan gezien worden als ondersteuning in de (wedstrijd)training. Een regelmatige check-up draagt bij aan betere prestaties en minder kans op blessures.
Graag wil ik benadrukken dat ik mijn werk zie als aanvulling op de totale verzorging en niet ter vervanging van veterinaire zorg!